VOC
 

AGENDA

Adres: Bruchterweg 88 7772 BJ Hardenberg, Telefoon: (0523) 795237


13 MAART 2020: Lezing Majoor Ron Deelen

Militair Ron Deelen ging in juli 1993 als plaatsvervangend pelotons commandant (OPC) bij het 1 (NL/BE)VN-transportbataljon naar Busovaça naar Bosnië. Dagelijks reden zemeerdere keren dwars door frontlinies heen. Hij geeft met zijn lezing een inkijk geeft in de risicovolle voedseltransporten in de oorlog in Bosnië.

De politieke impact in 1993 was groot: het was een week voor de oprichting van de Europese Unie en Nederland raakte verwikkeld in een netelige discussie over nut en noodzaak van deze konvooien. Op 25 oktober 1993 werd het konvooi van Ron Deelen van meerdere kanten beschoten. Er viel 9 gewonden onder zijn mannen. Ron was de zwaarst gewonde en werd gerepatrieerd. Na politieke discussies werden alle konvooien stilgelegd.
Terug in Nederland was het defensieminister Reluster Beek die hem hoogstpersoonlijk beloofde dat hij als militair kon blijven werken. En daarmee werd Ron een van de eerste militairen in Nederland volledig ‘in het groen’ bleef werken, inclusief verwondingen.
Dat was het begin van een bijzonder carrière. Met hard werken en vooral stug doorzetten handhaafde hij zich als militair met een kras binnen de defensie organisatie. En dat viel niet altijd mee. Defensie kent maar twee opties, dienstgeschikt en dienstongeschikt. Door de toezegging van minister Ter Beek kwam het vinkje bij dienstgeschikt te staan, een andere opties was er niet. Met een slecht te gebruiken linkerarm levert dat discussie op bij de sporttest, want de stormbaan was geen optie. Ook was er elke drie jaar de angst waar hij terecht zou komen. Want welke commandant wil een militair met een krasje in zijn team. Hij praatte zelden over zijn verwonding en maakt een mooi carrière.
Nu we ruim 25 jaar verder zijn vindt hij het tijd om zijn verhaal te vertellen en doet hij een oproep aan Defensie om meer naar gewonde militairen in dienst om te zien. Om te werken aan een aanpak waarbij, onder regievoering, multidisciplinair zorg verleend wordt op fysiek, mentaal en arbeidsrechtelijk gebied. Want de veteraan met kras in actieve dienst verdient dat.
Gewond maar niet verslagen
In zijn lezing maakt hij inzichtelijk dat uitzendingswerk bij Defensie zwaar is, dat persoonlijke aandacht cruciaal is. Vulneratus NecVictus, de tekst op het Draaginsigne Gewonden is zijn lijfspreuk: gewond maar niet verslagen.
14 MAART 2020: MEERT  DIALECTMOAND     
Twee old - militairen… Gerrit en Gerrit
Mit het programma: PLAT  EN  HOGE

Vechtdal, an de Bruchterweg in Hardenberg, um 14.00 uur komt ze vertellen, zingen en veurlezen. Dan weer proat ze plat en dan weer hoge. Wi-j hoopt dat het een gezellige middag wördt. Allemoal welkom, veteranen, old- militairen, boeren, burgers en platproaters.
De toegang is gratis, Koffie / thee : 50 euro cent.
Gerrit Bosscher, harmonika…..Gerrit van Faassen, gitaar.
SVP  aanmelden  bij  < info@vocvechtdal.nl >

Sinds 1998 erkent Nederland het Nedersaksisch als een taal. In de Europese Unie is het Nedersaksisch een erkende streektaal. Wi-j proat liever van Streektaal en niet van Dialect. Mit dat Nedersaksisch kuw ons een heel ende redden. Zeker aw over de grens goat noar De Pruus. De moand meert is in het Nedersaksisch taalgebied
uut e roepen tot dialectmoand.
 
Toen in het leste oorlogsjoar, in de hongerwinter van 1944, heel veul mensen uut het westen noar onze contreien kwamen, zeden ze van ons: Deze mensen kun je slecht verstaan, ze praten plat. En wij zeden  Er  proat gie iene van die stadsen plat, ze proat allemoal hoge. En doarum heet ons programma : PLAT EN HOGE.  

28 maart 2020: Lezing Henk Morsink
 
Op 28 maart zal Henk Morsink ( Enschede, 1956) generaal- majoor der Cavalerie b.d. van de Koninklijke Landmacht en door de koning benoemd tot adjudant-generaal in buitengewone dienst, een lezing geven in ons VOC. Hij was zijn laatste jaren van zijn militaire carrière Adjudant van de Koning en Koningin.

Per 1 januari 2015 is generaal-majoor b.d. Morsink Kanselier der Nederlandse Orden, tevens voorzitter van het Kapittel van de Militaire Willems-Orde. Deze commissie bepaalt wie er in ons land een Koninklijke onderscheiding krijgt.Aankondiging herdenkingsweek 75 jaar vrijheid
(van 6 t/m 11 april 2020)

De hele week zullen er diverse activiteiten in het VOC plaatsvinden. De invulling hiervan
zal zodra deze definitief is hier op de agenda geplaatst worden.

9 mei 2020 BNMO voorlichting op zaterdagmiddag 9 mei 2020 om 14:00 uur

De BNMO is een onafhankelijke organisatie voor (voormalige) werknemers van defensie, brandweer, politie, ambulance en andere geüniformeerden met lichamelijk of psychisch letsel, én hun verwanten. Kom kijken wat ze voor jou en je gezin kunnen betekenen…….